FEZA EĞİTİM KURUMLARI
FEZA ADR TEHLİKELİ MADDE (SRC5) KURSU
TMGD – Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
2010 yılında ADR ye taraf olan Türkiye 2014 yılı itibariyle Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına Hakkında Yönetmelik kapsamında ADR hükümlerini uygulamaya başlamıştır.
Bu hükümlerden bir tanesi de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı zorunluluğu ile ilgilidir. Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Tehlikeli Madde Taşımacılığı ile ilgili gönderen, paketleyen, dolduran, taşımacı vs. faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur.
Nasıl TMGD Olunur?
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak isteyenlerin lisans mezunu olmaları ve UDHB tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından 49 saatlik TMGD eğitimini alarak sonrasında Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağı sınavda başarılı olmaları gerekmektedir.
TMGD olmak için 70 puan, TMGD Eğitmeni olmak için 80 puan almak ve Bakanlık tarafından istenen yabancı dil belgelerinden birine sahip olmak gerekir.
Adr Tehlikeli Madde Taşımacılığı İşaretleri
TMGD BELGESİ NASIL ALINIR?
TMGD Sınavından 70 puan ve üzeri alan kursiyerlerimizin TMGD sertifikasını çıkartabilmeleri için aşağıdaki evraklarla birlikte “Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün GMK Bulvarı No:128/A Maltepe-Ankara” adresine müracaat etmeleri gerekmektedir.
- Dilekçe
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Üniversite mezuniyetini gösterir diploma veya bitirme belgesinin noter onaylı sureti (Diploma yabancı bir ülkeden alınmış ise Yeminli Tercüme Bürolarınca yapılmış Türkçe tercümesinin noter onaylı sureti )
- Adli sicil kayıt belgesi
- Yetkili yangın söndürme eğitim merkezlerinden birinden alınmış uygulamalı yangın söndürme eğitimine katıldığına dair alınan belgenin aslı veya noter onaylı sureti
- Dekont (Halk Bankası e-devlet ödemelerinden TMGD sınav ücretinin yatırıldığı hesaba TMGD Harç Bedeli olarak 571 TL yatırıldığına dair dekont aslı. TC numaranızı verdiğinizde sistemde isminizin görülmesi gerekmektedir).
- Belgeniz dilekçenizde belirttiğiniz adrese Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından posta ile gönderilecektir.
TMGDE Belgesi almak için;
- Dilekçe
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Lisans Diplomasının noter onaylı sureti
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Yetkili yangın söndürme eğitim merkezlerinden uygulamalı yangın söndürme eğitimine katıldığına dair alınan belgenin aslı veya noter onaylı sureti
- TMGDS’nin fotokopisi
- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında; İngilizce, Almanca, Fransızca veya Rusça dillerinden birinden asgari 65 düzeyinde puan aldığını gösteren belge veya dil yeterliği bakımından bu puana denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgenin noter veya idarece onaylı sureti(16.07.2014 tarihliÖSYM’nin yayımladığı Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri Tablosu baz alınacaktır.)
- TMGDE Belgesi ücreti, Bakanlığımıza yukarıdaki belgelerle resmi müracaattan sonra Bakanlığımız otomasyon sistemi üzerinden oluşturulacak olup, ücret Halkbankası’na(SRC ödemeleri kısmına) TC. Kimlik Numarası ile yatırılacaktır.