Tavan Vinci Operatörlük Belgesi ve Operatörlük Eğitimi

FEZA EĞİTİM KURUMLARI

 

TAVAN VİNCİ OPERATÖRLÜK KURSU
Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinç Operatörü Kimdir?

Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci  Operatörü; Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci yaptığı iş ve özelliğe uygun emniyetli ve verimli bir şekilde kullanan, Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vincinin çalışma öncesi ve çalışma sonrası kontrol, bakım ve ayarlarını yapabilen Operatörlük Belgesine sahip nitelikli kişidir.

Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci Operatörlük Belgesinin yasal dayanakları nedir?

 

Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci Kurs Programı 05/04/2011 tarih ve 29 sayılı karar ile çerçeve programı kabul edilmiştir. Yeni çıkan İş Sağlığı ve Kanun kapsamında Tavan Vinci Kullanıcıları Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci Operatörlük Belgesi almak zorundadır.


İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine göre “Kaldırma ve/veya iletme araçları Standartlarda süre belirtilmemişse Kontrol periyot (azami süre) 1 Yıldır” denmektedir. Kontrole gelen denetçiler  tavan vinç kullanıcılarına Operatörlük Belgesi sormaktadır.

İş Güvenliği Uzmanları da firmalarda Risk değerlendirme yaparken tavan vinç kullanıcılarının Operatörlük Belgesi almak zorunda olduğunu söylemektedir.
Çalışma Bakanlığından gelen İş Müfettişleri de tavan vinci kullanıcılarına Operatörlük Belgesi sormaktadır.

Vinç Operatörü, Milli Eğitim Bakanlığından onaylı Operatör Belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre aittir. Operatör Belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar ve cezai işleme tabi tutulurlar.

Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci Operatörlük Belgesi Nereden Alınır?

Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci Operatörlük Belgesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında bulunan ve Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci programını uygulamak üzere gerekli donanım, teçhizat bulunan ve gerekli uzman öğreticileri görevlendirmiş olan Özel Feza İş Makinaları ve Operatörlük Kursundan alınır.

TAVAN VİNCİ OPERATÖRLÜK BELGESİ NASIL ALINIR?

Tavan Vinci ehliyeti için kursiyer 40 veya 50 soruluk Motor testine tabi tutulur. Sınav sonucunda başarılı olan kursiyerler Direksiyon sınavına girerek geçerse belgeyi almaya hak kazanır. Kursiyer hangi iş makinası için sınava girmişse Sertifikaya o iş makinası adı yazılır.

Not:Tavan Vinci Operatörlük Belgesi alan operatörler,bu belgelerini trafiğe çıkmadıkları için ehliyete dönüştürmek zorunda değildir.

TAVAN VİNCİ OPERATÖRLÜK BELGESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

Feza Operatörlük Kurslarına Başvuru Yapmak İçin Gerekli Şartlar ve Hazırlanması Gereken Evraklar

  • Nüfus Cüzdan Fotokopisi; Yaş şartı: 18 yaşını bitirmiş
  • 1 adet Fotoğraf
  • Öğrenim Belgesi;
  • Sağlık Raporu; Sağlık Şartları: Operatörlük yapmasında engel olmadığına dair sağlık raporu “G sınıfı sürücü olur” veya “İş Makinesi Kullanabilir” ibaresi yazacak,
  • Cumhuriyet Savcılığı Belgesi: Adli sicil kaydının bulunmadığına dair; Adli Sicil Belgesi veya Dilekçe.
ÖN BAŞVURU